Fray Bentos

 


 

cornbeefOp 22 augustus 1917 kwam een Britse tank vast te zitten in modder, ter hoogte van de Pondfarm in Sint-Juliaan. De bemanning zat er 72 uur vast, maar overleefde. Honderd jaar later besloten Poelcapelle 1917 Association en de Pondfarm om dit te herdenken. Waar we met de tank op 22, 23 en 24 augustus 2017 ritjes hebben gemaakt voor de Sponsors. Onder meer de nabestaanden van de toenmalige sectiecommandant waren aanwezig.
Fray Bentos
De originele Fray Bentos tank!

Tijdens de Derde Slag bij Ieper hoopten de Britten een doorbraak in de frontlinie te kunnen forceren door een nieuwe uitvinding in te zetten, namenlijk tanks. Alleen bleken die stalen gevaartes veel te lomp en te zwaar om veel kans op slagen te hebben. Toen de Duitsers besloten om met springstof grote gaten in de wegen te blazen, waren de Britten gedwongen hun ijzeren monsters de velden in te sturen, wat leidde tot een fiasco.

”Eén voor één kwamen de tanks vast te zitten en werden ze uitgeschakeld. Slechts één van de acht tanks haalde het tot op het dorpsplein van Poelkapelle, waar hij tot lang na de Eerste Wereldoorlog is blijven staan. Een ander exemplaar kwam hopeloos in de modder vast te zitten ter hoogte van ‘Hill 35’ in Sint-Juliaan, langs de huidige Hazeweidestraat, vlakbij de Pondfarm”, vertelt Stijn Butaye, die een privémuseum heeft ingericht in de huidige Pondfarm, waar hij is opgegroeid.

Exact 100 jaar geleden:

“De bodemplaat van de Fray Bentos (vernoemd naar een merk van conserven, red.) was veel te laag om over het hobbelig terrein te rijden en de rupsbanden hadden geen grip meer. De negenkoppige crew kon ook geen kant meer uit, want ze werden zowel door de Duitsers, als door de geallieerden beschoten. Die wilden voorkomen dat het gevaarte in handen van de vijand zou komen. Maar liefst 72 uur zaten ze vast in het niemandsland. Eén van hen werd neergeschoten, maar de rest wist het zonder al te grote verwondingen te doorstaan, overlevend op het water uit de radiator. Pas in het holst van de derde nacht wisten ze te ontkomen en de relatieve veiligheid van de Britse loopgraven op te zoeken.” Het verhaal van de Fray Bentos werd in 2014 verfilmd en in het voorjaar werd in Zonnebeke ‘De Laatste Braedy’, het stripverhaal van de hand van Ivan Petrus Adriaenssens voorgesteld, waarin de tank centraal staat.

fraybentossignatures

 

Op 22 augustus 2017 was het exact 100 jaar geleden Fray Bentos vast kwam te zitten en vanuit het tankcomité kwam het idee om er een herdenkingsevent rond op te zetten, ieder familie behalve die van Ernest Braedy (die nog steeds vermist is), tekende bovenstaande frame op de plaats waar het allemaal gebeurde.
 

 

 

Fray Bentos

Nabestaanden uitgenodigd:

Johan Vanbeselaere, die al jaren lang achter het idee stond om een Mark IV-tank uit de Eerste Wereldoorlog na te bouwen, is één van de bezielers van de ‘72 uur van Fray Bentos’. “De tank die we zelf hebben nagebouwd, heeft handenvol geld gekost, dat onder meer dankzij sponsors werd bijeengesprokkeld. Om die te bedanken kwamen wij op het idee om hen op 22, 23 en 24 augustus met onze replica een ritje te laten rijden op het terrein waar de Fray Bentos ooit strandde. Wie 50 euro had gesponserd, mocht instappen en wie 250 euro had gedoneerd, mocht zelf achter het stuur zitten. We hebben contact kunnen maken met enkele nabestaanden van de inzittenden en die hebben we uiteraard uitgenodigd. Onder meer de (achter)kleinkinderen van de toenmalige sectiecommandant, Donald Richardson, hebben al toegezegd. Uit respect voor de gesneuvelden, willen we er geen Vlaamse kermis van maken en voorzien we geen drank- en eetstandjes, maar toeschouwers zullen welkom zijn.”

Omdat de tank nog niet volledig klaar is, zijn de mensen van de Poelcapelle 2017 Association nog steeds op zoek naar bijkomende fondsen. Wie een stukje metaal wil bijdragen, kan meer info vinden op de Facebookpagina ‘Tank Poelkapelle

 

Christophe Deconinck