De Zwaan

Café de Zwaan roept ongetwijfeld bij heel wat mensen mooie herinneringen op. Maar naast de plaatselijke bevolking kwamen hier vroeger ook heel wat toeristen. Niet alleen het Guynemer monument maar ook de locatie zelf lokte heel wat Fransen en Engelsen. Op 9 oktober 1917 strandde hier onze Britse Damon II-tank, de heropbouw startte in 1921 om te beginnen met de zwaan. Kort daarna kwam het Guynemer Monument erbij in 1923 en op z'n beurt werd de tank verhuist naar de markt. Daar getuigen nog tientallen oude postkaarten. En op al die foto’s is het duidelijk om het etablissement op de achtergrond te zien.


Café de zwaan
Archives de la Planète Collection - Albert-Kahn Museum / Hauts-de-Seine Department.
Inventarisnummer: A 31 397
Fotograaf: Frédéric Gadmer
Plaats:
Belgie, Poelkapelle

 Hierboven ziet u een zeldzame kleurfoto van de Zwaan en de tank op 3mei 1922! Het Guynemer Monument stond er nog niet! Zie ook de letters 'D29' op de tank.


dezwaan

 


Dit was het infobord dat aan de muur hing van Café de Zwaan, voor de afbraak werd deze plaat gedemonteerd en is nu bevestigd achteraan de tank.


zwaan gesloopt

In 2018 werd de zwaan uiteindelijk gesloopt voor een nieuw appartementsgebouw, ook al was dit gebouw vastgesteld bouwkundig erfgoed.


 

Laatste opening van Café de Zwaan voor afbraak.