monument tank

Tank Memorial Ypres Salient

Tot in 1941 stond er een tankwrak op het dorpsplein van Poelkapelle: de D29 Damon II. De Duitse bezetter haalde hem echter weg. Nu staat op die plek een nieuw monument dat herinnert aan de 'tankoorlog'.
 
Het monument werd op zaterdag 10 oktober 2009 op het Guynemerplein, ingehuldigd tijdens een grootse plechtigheid. Het monumtankmemorialent ter nagedachtenis van de gekende Franse WOI-piloot heeft dus het gezelschap gekregen van het Tank Memorial Ypres Salient. Het moet Poelkapelle weer op de kaart van het battlefield-toerisme zetten. Wat niet onbelangrijk is met de herdenkingen van 100 jaar WOI in de periode 2014-2018 in het vooruitzicht.

Provinciegouverneur Paul Breyne schetste het belang van dit nieuwe monument in 'dit rustig dorp tussen Ieper en Roeselare': 'Poelkapelle krijgt weer een plaats in het battlefield-toerisme in de Ypres Salient. Poelkapelle1917 Association nam het initiatief voor de bouw van een replica van de tank van Poelkapelle. Die tank herinnert aan alle tanks die hier in de Ypres Salient ingezet werden en aan de 242 tanksoldaten die in de Ypres Salient begraven liggen. Het aandeel van de tanks in de Eerste Wereldoorlog is niet te onderschatten. Dat wordt met dit monument benadrukt.'

Het Tank Memorial moet weer toeristen naar Poelkapelle lokken, zoals destijds toen het tankwrak er nog stond want 'Poelkapelle kon als een van de eerste dorpen kennismaken met deze oorlogsmachine. Na de oorlog was dit niet alleen een toeristische attractie, maar ook een speelobject van de plaatselijke jeugd. Wij willen die herinnering levend houden. Dit is meteen ook een oproep tot vrede.'
modeltank

 De plechtigheid werd opgeluisterd door de klaroenblazers van de Ieperse Last Post en de verenigde Schotse doedelzakkorpsen uit de regio. Het indrukwekkendste moment was toen het plaatselijk kinderkoor Littelidoe een Brits lied uit WOI zong dat herinnerde aan een gebeurtenis in St.-Quentin, in Frankrijk. Het jonge volkje deed dit vol overtuiging, spontaan maar indrukwekkend.

De Zonnebeekse WOI-graver Johan Vandewalle bevestigde tijdens de plechtigheid ook een authentiek stalen fragment van een tankplaat, dat hij in Poelkapelle vond, aan het monument. Ook werd de brief voorgelezen die Harry Patch, de laatste Britse oud-strijder die deze zomer overleed, kort voor zijn dood schreef als antwoord op de uitnodiging om de plechtigheid bij te wonen. Patch had bewondering voor de mannen in de tanks en feliciteerde de initiatiefnemers met dit Memorial. kijk ook op Tripadvisor!
 
Vanuit P1917A, dank aan Johan Vandewalle voor de schenking van de tankplaat! (www.dedreve.be)
Bezoek de website van het tankmonument hier!
 
 
Mayorletter